Numele cotidianului: Presa locala.com
Anul şi data apariţiei: 25.12.2011
Tematica: mutarea romilor de pe Coastei-Cluj
Pagina (dacă este cazul): 2
Autorul articolului: Norbert Kirael
Titlul articolului: Amnesty International apără romii clujeni
Acces online: https://www.presalocala.com/2011/12/17/marsul-pentru-dreptate-sociala/

Amnesty International apără romii clujeni

România este din nou în centrul atenției organizațiilor internaționale ce apără drepturile omului. Evacuarea familiilor de romi de pe strada Coastei din Cluj, ce s-a efectuat săptămâna trecută este aspru criticată de renumita organizație care militează pentru drepturile omului Amnesty International. Organizația sfătuiește autorităţile române să acorde asistență de urgenta familiilor rămase fără adăpost.

Amnesty International amintește pe pagina sa de web că autoritățile locale din Cluj au evacuat cu forța în 17 decembrie o comunitate de romi.

Andrea Huber, directorul adjunct al Amnesty International pentru Europa si Asia Centrala, consideră că acest tip de evacuări: “Unele familii au fost mutate in locuinte inadecvate, in timp ce altele sunt fără adăpost(…). Acest model de evacuări forţate, care au loc fara consultarile de rigoare si fara notificarea in mod corespunzător si oferirea de locuinte alternative adecvate perpetuează segregarea si incalcă obligatiile internationale pe care si le-a asumat România”.

Amnesty International sfătuiește autoritatile Clujului să se asigure ca orice eventuală evacuare este făcuta doar în ultima instanta și in deplina conformitate cu standardele internationale în domeniul drepturilor omului.